DOSTAVA IZNAD 200 POTPUNO JE BESPLATNA

Što je skvalan i zašto ga svi imaju u svojim kozmetičkim torbicama?

Popularno „bezmasno“ ulje doista ima pregršt koristi, a ne trebaju ga se bojati ni masnokošci!

23.06.2020

Što je skvalan i zašto ga svi imaju u svojim kozmetičkim torbicama?

Popularno „bezmasno“ ulje doista ima pregršt koristi, a ne trebaju ga se bojati ni masnokošci!

23.06.2020

Vječito se priča o blagodatima ulja za kožu lica, međutim u tim pričama nema mjesta za problematičnu i masnu kožu. Ipak, sve se svodi na poznavanje tipova ulja i njihovu razinu komedogenosti, što vas neminovno vodi na malo istraživanje. Na putu ćete neupitno naletjeti i na skvalan, ulje koje nerijetko zovu i bezmasnim i koje se preporučuje upravo koži s problemom prekomjernog lučenja sebuma.

Uvođenje novog sastojka u rutinu je uvijek podjednako uzbudljivo koliko i zastrašujuće, pa umjesto da vas prepustimo samostalnom istraživanju o ovom zanimljivom i naoko čudnom ulju – donosimo sve što trebate znati o njemu u nastavku.

SKVALAN ILI SKVALEN?

U startu je bitno objasniti razliku kako ne bi došlo do zabune. Skvalen je polinezasićeni ugljikovodik koji se nalazi u našem sebumu, kao i jetri morskih pasa – upravo je dobivanje skvalena iz ubijenih morskih pasa dovelo do ugroženosti pojedinih vrsta, radi čega se danas skvalen pretežito dobiva iz biljaka, prvenstveno masline. S druge strane, skvalan je zasićeni derivat skvalena.

Skvalan je stabilnija varijanta skvalena, što znači da puno teže oksidira, odnosno teže užegne.

KAKO DJELUJE SKVALAN?

Prije svega, hvaljen je kao tzv. bezmasno ulje jer je prikladno i za problematičnu i masnu kožu, kako ne uzrokuje začepljenje pora. Njegova specifična tekstura i kemijska struktura slične su našem sebumu te u stvari daju tijelu signal kako je lice dovoljno prirodno „navlaženo“ radi čega pore neće proizvoditi dodatan sebum – tako skvalan balansira proizvodnju sebuma i pomaže izbjeći izrazito mašćenje kože.

Kako je emolijent, stvara lagani zaštitni sloj na površini kože i pomaže zadržati hidrataciju unutar kože, no ima i anti-age kao i protuupalna svojstva koja pripomažu da koža lijepo i zdravo stari te ublažava različite problematike kože.

Baš zato što je skvalan stabilniji od skvalena, odnosno teže oksidira, on djeluje kao indirektan antioksidans, jer na našoj koži zamjenjuje prirodno prisutan skvalen. Naš vlastiti skvalen lako oksidira, posebno ako se previše izlažemo suncu bez SPF-a, ili koristimo nekvalitetan SPF, ili ako nam nedostaje antioksidansa u prehrani ili skin-careu. Loše izveden skin-care također može djelovati prooksidativno na koži i uzrokovati lančanu reakciju kojom se ubrzava oksidacija našeg skvalena. Oksidacijski produkti skvalena implicirani su u nastanku nekih kožnih bolesti, kao akni.

JOŠ UVIJEK STE SKEPTIČNI?

Bez brige, većina tipova koža nikada neće imati reakciju na skvalan. Može se nositi u jutarnjoj i večernjoj rutini, možete ga miješati s makeupom i ne morate se bojati da ćete uz njega brže biti masni. Štoviše, s vremenom ćete primijetiti lijepi sjaj kože, čvršću kožu i mirniji ten. Isprobajte ga i u L'ADRIA REJUVENATING OIL-U.